Die kleine vliegjes die u in de zomer altijd op uw fruit vindt, of zwermend rond de afvalbak, wat zijn dat toch voor beestjes? Fruitvliegen zijn hoogst irritante vliegjes voor veel mensen, maar gelukkig kunnen ze weinig kwaad. Sterker nog, het zijn uiterst nuttige beestjes.

Zo zorgen de fruitvliegen ervoor dat mensen beter opletten om hun huis of kantoor schoon te houden! Want mensen doen vaak van alles om van de beestjes af te komen. En de boel schoonhouden is daarbij het meest belangrijk.

Goede eters

Een ander groot voordeel van fruitvliegen is dat ze in de natuur allerlei overgebleven etensresten eten. Dit is dan ook het algemene nut van veel insecten: zij zijn het die wat er in de natuur vaak overblijft als laatste opeten.

Zonder al die beestjes zou er meer voedsel alleen maar wegrotten. Daarnaast zijn de beestjes ook weer voedsel voor andere dieren, wat ook niet onbelangrijk is voor een houdbour ecologisch systeem.

Wereldreiziger

Er zijn vele soorten fruitvliegen. Wel meer dan twintig! De bekendste fruitvlieg is de vlieg die in u veel op uw fruit vindt. Deze vlieg heet de Drosophila melanogaster. Behalve op uw fruit kunt u deze ook tegenkomen op rottende planten, zwammen en vloeistoffen met gist zoals bier en wijn.

De vlieg is een echte Globetrotter. Je vindt hem werkelijk over de hele wereld, behalve op Antartica. Want de vlieg kan niet zo goed tegen extreme kou of droogte. Oorspronkelijk komt hij waarschijnlijk uit Afrika.

Niet smakelijk

De beestjes zijn waanzinnig interessant om van dichtbij te zien. Ze hebben grote rode oogjes en kleine haartjes. Echt smakelijk zien ze er niet uit. Hoewel het geen kwaad kan ze te eten, is het dan ook goed om eerst uw fruit schoon te wassen. De vrouwtjes leggen namelijk graag hun eitjes op uw appel!

En dat zijn er vaak wel meer dan twintig. Het kost een week voor de eitjes uit komen en dan leven de beestjes makkelijk een maand of wel langer. Veel vliegjes die u in huis of op kantoor aantreft, zijn dan ook juist daar geboren! En dit kan soms best snel gaan. Voor u het weet, heeft u een grote zwerm van vliegjes die u overal in huis aantreft.

Fruitvliegen bestrijden

Zodra u overlast heeft van deze vliegjes dan kunt het beste snel actie ondernemen. De vliegjes zijn best makkelijk te bestrijden. Ook kunt er goed voor zorgen dat de vliegjes wegblijven.

Als eerste kunt u voor een vliegenvangen zorgen. Die kunt u online kopen en die werken vaak ook wel snel en effectief, maar u kunt er ook een zelf maken.

Fruitvliegen vangen

Binnen een erg korte tijd, en bij sommige vangers binnen een paar uur, kunt u de meeste vliegjes wel gevangen hebben. De meeste vangers kunt u daarna het beste weghalen.

De vangers werken namelijk zo enorm goed dat ze de beestjes juist ook van buiten aantrekken. Voor u het weet heeft u dan haast wel alle vliegjes uit de buurt bij u in huis, en is natuurlijk ook niet de bedoeling! Let daar dus goed op!

Pas op met schoonmaken

Daarna is het zaak om de boel goed schoon te houden. Vergeet niet dat u waarschijnlijk nog veel eitjes van de fruitvlieg in uw huis heeft en dat nieuwe vliegjes op uw etensresten afkomen. Ze komen ook af op lege bierflesjes, wijn, ranja en azijn bijvoorbeeld. De fruitschaal moet ook goed schoon blijven en u kunt het beste al het fruit even goed afwassen.

Bedenk ook dat fruitvliegen veel van fruit houden, ook van de geur van fruit. Veel schoonmaakmiddelen hebben juist een fruitgeur, en die geur trekt juist de fruitvlieg aan. Denk hierbij aan uw afwasmiddel met kamille-extract of een citroengeur. Niet gebruiken! Voorbeelden van mensen die hun huis schoonmaken met appelazijn en daarna hun huis vol hebben met kleine fruitvliegen zijn er te over!

Fruitvliegen weghouden

Dit is uiteraard allemaal geen garantie dat de fruitvlieg weg blijft. Etensresten zijn zo gemaakt en ook uw afvalbak is een populaire plek voor de fruitvlieg. U kunt er daarom ook voor kiezen om juist bepaalde planten aan te schaffen die de fruitvlieg weghouden.

Vooral geurige kruidenplanten zijn een beproefd middel. Denk hierbij aan een basicilumplant of dille. Ook lavendel kan goed werken. De meeste van deze planten kunt u gewoon vers bij de supermarkt kopen of bij de plantenwinkel en kunnen binnenhuis het hele jaar door groeien.

Ook kunt u bolletjes knoflook op diverse plaatsen in uw keuken neerleggen. Vooral dichtbij de fruitschaal bijvoorbeeld. Leg deze maar gewoon op een schoteltje. U kunt ook denken aan iets anders dat sterk ruikt, zoals kruidnagel of wellicht dat u nog iets anders kunt bedenken.

Fruitvliegen zijn onschuldige beestjes die weinig kwaad kunnen, maar toch zijn ze voor veel mensen vervelend. Als je niet goed oplegt kunt u snel veel fruitvliegen hebben. Maar met de juiste benadering bent u er zo vanaf en kunt u ook ervoor zorgen dat ze daadwerkelijk wegblijven. Veel succes!

Meer informatie

Voor meer informatie over de fruitvlieg verwijzen wij u graag door naar Wikipedia. U kunt ook een kijkje nemen bij de volgende artikelen: