Fruitvliegjes. Je vindt ze in de zomer werkelijk overal in huis. In de planten, op de fruitschaal. In de jampot zelfs. Je weet wel, het zijn die hele kleine vliegjes. Best vervelend. Maar wat zijn het voor beestjes? Hoe krijg je ze het beste weg?

Ze kunnen weinig kwaad die fruitvliegjes. Ze verspreiden geen ziekten of zoiets, dus je hoeft niet bang te zijn voor ze. Maar u kunt ze wel onhygienisch vinden of gewoon last van ze hebben. Wat kunt u in dat geval het beste doen?

Fruitvliegjes

Fruitvlieg of Bananenvlieg

De fruitvlieg wordt ook wel bananenvlieg genoemd. Het is een van de meest bekende insecten. Hij is klein. Ze planten zich snel voort en leven bijvoorbeeld van fruit. Ze zuigen de nectar er zo uit. Ze leggen hun eitjes zo dichtbij mogelijk de voedselbron. De eitjes zijn er ongeveer twintig.

De Nederlandstalige naam fruitvlieg is te danken aan de voorliefde van het insect voor fruit, de soort wordt ook wel bananenvlieg genoemd. Ook in veel andere talen wordt verwezen naar voedsel, zoals het Engelse ‘fruit fly’, het Duitse en het Spaanse ‘mosca de la fruta’. (bron: wikipedia)

Lees meer over: Wat zijn Fruitvliegen precies?

Fruitvliegen vangen

In Frankrijk zijn ze wat slimmer: ze hebben de fruitvlieg azijnvlieg genoemd. Met azijn kunt u de fruitvlieg namelijk makkelijk vangen. De vliegen houden namelijk heel erg veel van azijn. Wilt u de vliegjes bestrijden, zet dan een klein bakje neer met water, wat (fruit)azijn en een laagje afwasmiddel of andere zeep. Dankzij de azijn lokt u de vliegjes, dankzij de zeep zullen de fruitvliegjes direct in het water zinken en verdrinken. Dag vlieg.

Er is echter een groot nadeel aan deze vallen: ze lokken juist ook fruitvliegen. Ze komen dan van buiten naar binnen en de kans bestaat dat u juist meer fruitvliegen krijgt. Zo weet iemand uit ervaring: “Ik heb zoiets vorig jaar ook eens geprobeerd, het werkte wel ja maar iets te goed vond ik ;) de fruitvliegjes kwamen in grote getalen erop af. VEEL meer dan ik zonder de azijn zou hebben gehad, haha

Het allerbeste is dan ook om fruitvliegen te voorkomen. Dit doet u door fruit goed op te bergen en alles echt goed schoon te houden. Het voedingscentrum heeft goede tips.

Was lege glazen van vruchtensap meteen af. Laat geen gesneden of geschild fruit of geopend vruchtensap achter in de keuken of huiskamer. En ruim ook je vuilniszakken en ander afval op als dat nodig is, of als je merkt dat er vliegjes in zitten. Doe dus regelmatig een nieuwe vuilniszak in de vuilnisemmer of maak de kliko schoon.

Maar toch, hoe goed u ook uw best doet. Vaak blijven de fruitvliegen hoe dan ook komen. Hoe schoon uw huis ook is! Ze komen bijvoorbeeld ook op uw huisplanten af, of iets anders dat u over het hoofd ziet. Uw vuilnisbak bijvoorbeeld die niet goed schoon is, of iets van eten dat op de grond naast het gasfornuis is gevallen. Een val kan dan ook best goed helpen en is het proberen meer dan waard!

Lees meer over fruitvliegen vangen

Fruitvliegen en hygiëne

Fruitvliegen leggen hun eitjes vooral op fruit. Dat is wel zo makkelijk voor de kleine vliegjes. Bij de geboorte zijn ze direct dichtbij de voedselbron! Let dus op als u fruit gaat eten dat u deze eerst even wast. Daarmee spoelt u direct de eitjes van het fruit af. De eitjes eten kan niet per se kwaad overigens.

Wel kunnen fruitvliegjes schadelijke bacterien overbrengen van bijvoorbeeld rottend vlees of andere schadelijke bacterien uit uw afvalbak. Dan is het wel goed idee om iets aan de fruitvliegen te doen. Maar over het algemeen hoeft u zich niet al te druk maken hierover.

Fruitvliegen voorkomen

Een erg doeltreffende manier om fruitvliegen te voorkomen is met een basilicumplant. De vliegjes houden namelijk helemaal niet van de geur van basilicum. U kunt deze plant vaak gewoon bij de supermarkt kopen bij de groentenafdeling. De plant groeit makkelijk en u hoeft alleen maar water te geven. Dit werkt erg makkelijk door de plant op een schaaltje met water te leggen.

De plant groeit goed en u kunt de blaadjes ook gebruiken om boven op uw paste te leggen, of u kunt er ook vrij eenvoudig groene pesto mee maken. De plant ruikt bovendien erg lekker.

Basilicum plant

Waarom de diertjes niet van basilcum houden? De diertjes houden gewoonweg niet van de sterke geur ervan. Wellicht dat ze hierdoor minder goed fruit kunnen roken. Hier kunt u gebruik van maken. Behalve basilicum werken ook andere kruiden erg goed. Neem bijvoorbeeld dille of lavendel. Wat ook erg goed kan werken is kruidnagel. U legt gewoon wat kruidnagels op een schaaltje en de vliegjes zullen er ver weg van blijven. Leg dit schoteltje dan ook dichtbij de afvalbak of de fruitschaal.